Regelmatig ontvangen wij leerlingen en studenten op het stadhuis. Basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en ook studenten van Saxion en Universiteit Twente. In de Raadzaal spelen we dan een democratiespel waarbij de jongeren leren hoe het is om moeilijke besluiten te nemen en deze te verdedigen in een debat. Vaak leer je als raadslid net zoveel op zo’n dag als de leerlingen zelf, maar vorige week gebeurde er iets bijzonders.

Vorige week vrijdag ontving ik samen met stadsdeelmanager Centrum Nicole Verzijl de groepen 7 en 8 van de Prinseschool in de Raadzaal. Met juffen Marjolein en Arwen, en onder begeleiding van coördinator Talentontwikkeling Barbara Wildschut van de gemeente, waren de leerlingen de weken ervoor meer dan goed voorbereid. Samen hadden zij op school namelijk de Agenda Centrum besproken. Langs een aantal dilemma’s hadden zij eigen standpunten bepaald en deze kwamen zij verdedigen in de Raadzaal. En hoe!

Meer culturele evenementen in de stad, want het is belangrijk om jezelf te ontwikkelen en goed voor de levendigheid in het centrum. Maar wat als dat tot overlast leidt voor omwonenden, en wie gaat de rommel opruimen om te voorkomen dat dat in het milieu belandt? Of meer parkeerplekken in de stad, want een goed bereikbare stad is belangrijk voor de economie. Maar als iedereen met de auto komt, is dat slecht voor het milieu en wordt het veel te druk in de stad, toch? De zinnige en relevante argumenten vlogen ons om de oren!
Ok, dat deel van het debat hadden ze wel onder de knie. Samen zijn we een stap verder gegaan, op zoek naar compromissen. Zoals het in de echte politiek ook werkt. Want als je tegenover elkaar blijft staan kom je nooit tot een oplossing. Er komen meer culturele evenementen, maar op bepaalde dagen en binnen regels om overlast te voorkomen. Extra parkeerplekken maken we alleen voor elektrische auto’s, en we hebben het ook nog even gehad over die overlast van scooters en brommers in de binnenstad. Zo leuk om te zien dat kinderen van 10 tot 12 jaar onbevangen tot zulke creatieve en goede oplossingen kunnen komen!

Als uitsmijter vroeg Sophie of we als gemeente niet iets kunnen doen aan die bussen die zo hard door de stad rijden. Supergevaarlijk! Nou Sophie, een uitstekende vraag. Ik weet dat de gemeente al heel regelmatig met Syntus in gesprek is, ook over de veiligheid en de snelheid waarmee bussen door de stad rijden. Maar het lijkt mij een goed idee om te kijken waarom jullie dit nog steeds zo ervaren. Ik zal onze stadsdeelmanager Centrum vragen of we eens met Syntus om de tafel kunnen om te kijken waar er nog knelpunten zijn en of we hier wat aan kunnen doen. Misschien kunnen jullie zelfs wel mee? Hopelijk komen we samen tot een goede oplossing!

Leerlingen Prinseschool: “waarom rijden de bussen zo hard? Supergevaarlijk!”